Candy Bar na wesele – nie może zabraknąć sernika
Sezon ślubny ruszył pełną parą. Nie ma lepszego czasu na tego typu wydarzenia niż długie letnie wieczory. Z imprezami podczas lata, wiąże się jednak mały problem – upał i grzejące słońce niekorzystnie wpływają na serwowane jedzenie, a w szczególności na słodkie, kremowe desery. Pozostaje więc pytanie, co przygotować dla naszych gości, aby zachowały one nie tylko świeżość, ale i piękny wygląd?
Pierwsza propozycja to mini serniczki. Te malutkie desery nawiązują do tradycyjnego sernika, jednak podane na ozdobnych tackach czy pieczone bezpośrednio w kolorowych papilotach sprawiają wrażenie niezwykle eleganckiego i smacznego deseru. Całość wykonania jest dokładnie taka sama jak w przypadku zwykłego sernika, jednak gotowej masy nie przelewamy do tortownicy czy dużej prostokątnej formy – tylko do przygotowanych małych foremek. Tak otrzymane deserki ozdabiamy czekoladą, owocami lub kolorowymi posypkami. W tej kwestii ograniczać nas może jedynie wyobraźnia.
Drugą propozycją są oryginalnie ozdobione serniki podawane na dekoracyjnych paterach. Ten pomysł sprawdzi się na mniejszych przyjęciach, podczas których każdy z gości będzie miał okazję poczęstować się zaprezentowanym ciastem. Niezwykły efekt uzyskamy, gdy na ozdobnych tacach owe serniki ustawimy symetrycznie po obu stronach candy baru. Jedną z najlepiej sprawdzających się wersji jest ciasteczkowy sernik z karmelem. Jego słodka, spływająca polewa idealnie komponuje się z kruszonymi, czekoladowymi herbatnikami. Dla miłośników owocowych akcentów z pewnością spełnią ich oczekiwania serniki na zimno, których kolorowe galaretki pięknie podkreślą tematykę słodkiego stołu.
Dla prawdziwych miłośników pucharków i deserów w formie słoiczkowej niezwykle proste i efektowne będzie przygotowanie małych plastikowych bądź szklanych naczynek wypełnionych różnorakimi musami i stabilnymi kremami. Klasyczne tiramisu można przygotować również z białego sera twarogowego, który nieco usztywni i urozmaici tradycyjną, włoską wersję tego przysmaku. Do jego wykonania będziemy potrzebować dobrej jakości biały ser twarogowego, mascarpone, śmietankę 36%, biszkopty, filiżankę espresso, odrobinę amaretto i kakao. Na początku twaróg i mascarpone mielimy na gładką masę blenderem, a następnie dodajemy po łyżce do ubitej na sztywno śmietanki i delikatnie mieszamy. Biszkopty moczymy w mocnej kawie i wykładamy jedną warstwę do ozdobnych pucharków. Kolejno nakładamy masę oraz następną część herbatników. Całość obsypujemy dokładnie ciemnym kakao.
Przygotowując słodki stół należy pamiętać o jego różnorodności tak, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Pamiętajmy również o zachowaniu spójności nie tylko smakowej, ale i dekoracyjnej, bo każdy z nas sięga po słodycze głównie przez ich piękny i kuszący wygląd.
Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”. Zachęcamy także do uczestnictwa w sernikowej rywalizacji na www.alesernik.pl.
Tekst sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.