Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Konfitura z agrestu jest jedną z naszych ulubionych konfitur. Wszelkiego rodzaju przetwory z agrestu to możliwość przypomnienia sobie smaku lata. Oczywiście, świeży agrest smakuje najlepiej, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego walorami smakowymi przez cały rok, warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów słoików pełnych agrestowych konfitur, powideł i innych pyszności z tego cudownego owocu. Konfitury z agrestu to wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dla wielu jest wspomnieniem ciepłego lata. Koniecznie sprawdź poniższy przepis aby żaden, nawet jeden agrest się nie zmarnował!

domowa konfitura z agrestu przepis

Konfitura z agrestu

GaryMoveOut
Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych. Agrest potrzebny do zrobienia konfitury najlepiej żeby był świeży, zebrany latem w najcieplejszych miesiącach, czyli w lipcu i sierpniu.
Czas na przygotowanie 1 godzina 30 minuty
Schładzanie 8 godziny
Całkowity czas 9 godziny 30 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1 kg agrestu zielonego
  • 20 liści wiśniowych
  • 7 szklanek cukru

Przepis
 

  • Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
  • Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
  • Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
  • Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
  • Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
  • Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
  • Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
  • Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
  • Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
  • Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
  • Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy
Tagi agrest, konfitura

Zobacz również:

konfitura z truskawek i rabarbaru przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne…

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinar…

Jak przygotować pstrąga na wigilię

Jak przygotować pstrąga na wigilię?

Pstrąg- oczywiście poza karpiem- jest drugą, najpopularniejszą rybą serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie da się ukryć, że choć …

Jak zrobić śledzie wigilijne

Jak zrobić śledzie wigilijne

Wigilijne śledzie to tradycja wpajana już od pokoleń. Były one na świątecznych stołach od zawsze i tak już pozostało. Ich brak sprawiłby nie…

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babk…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *