Czym zastąpić awokado?
Awokado stało się popularnym składnikiem wielu dań, jednak nie zawsze jest dostępne lub może być zbyt drogie. Warto wiedzieć, że istnieje wie…
Jest to pierwszy wpis rozpoczynający serię „jak rośnie …”. Pewnie nie raz zastanawialiście się jak rosną wszystkie te owoce i warzywa dostępne w sklepach. Wiadomo, większość z nas wie jak rośną jabłka, gruszki czy marchewka. Ale co z tymi bardziej „egzotycznymi” produktami ? Cykl rozpoczniemy od produktu powszechnie używanego chociażby w kuchni indyjskiej czy japońskiej, który staje się coraz bardziej popularny również w naszej kuchni. Mowa o malutkich białych ziarenkach (ale nie tylko) o słodkim, lekko orzechowym smaku. Mowa o sezamie.
Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni. Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.
Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni. Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.
Ostatnim charakterystycznym elementem są owoce, czyli najbardziej interesująca część rośliny, która skrywa w sobie upragnione nasionka sezamu. Owocem sezamu są torebki, w których znajdziemy nawet do stu nasion. Co ciekawe sezam jest rośliną samozapylającą się, przy czym sam proces trwa zaledwie do kilku dni.
Sezam uprawiany jest w szczególności na terenie Indii, Chin oraz krajach Ameryki Środkowej takich jak Meksyk czy Gwatemala, jednak można się z nim spotkać również na terenie Europy, na przykład w Grecji czy Francji. Jest to roślina wymagająca specjalnych warunków. W pierwszych fazach „życia” wymagają obfitego podlewania, najlepiej w towarzystwie luźnej glebie. Kolejny czynnik to temperatura. Sezam nie lubi zimna, stąd temperatury poniżej 0 stopni są dla niego zabójcze. Nie bez powodu najczęściej można spotkać się z uprawą tej rośliny w krajach bardzo ciepłych takich jak Indie, czy kraje afrykańskie. W Europie jedynie kraje w południowej części kontynentu mają szanse na zobaczenie na własne oczy jak rośnie sezam.
Nasiona sezamu wykorzystywane są do wielu różnych dań z kuchni całego świata. Idealnie nadaje się do dań kuchni japońskiej, jako element sushi. Świetnie nada się chociażby przy bułkach do hamburgerów, czy też zwykłego chleba. Nie zapominajmy oczywiście o słodkościach, bo na pewno każdy z was spotkał się ze słodkimi sezamkami czy wypiekami na bazie sezamu.
Nie zapominajmy o produktach bazujących na sezamie, bo kto nie spotkał się z olejem sezamowym, czy mniej popularnym, ale równie aromatycznym tahini, czyli pastą sezamową która jest bardzo często stosowana w kuchni chińskiej czy koreańskiej.
Jak widać sezam ma wiele zastosowań, które można wykorzystać do tworzenia niezliczonej liczby pysznych dań ! Mam nadzieje że wpis o tym jak rośnie sezam wam się podoba i wybaczycie mi wszelkie błędy i niedociągnięcia no i oczekujcie na kolejne wpisy z cyklu „jak rośnie …”