Jak rośnie sezam? Jak wygląda uprawa rośliny ?

Spis treści:
Jest to pierwszy wpis rozpoczynający serię „jak rośnie …”. Pewnie nie raz zastanawialiście się jak rosną wszystkie te owoce i warzywa dostępne w sklepach. Wiadomo, większość z nas wie jak rośną jabłka, gruszki czy marchewka. Ale co z tymi bardziej „egzotycznymi” produktami ? Cykl rozpoczniemy od produktu powszechnie używanego chociażby w kuchni indyjskiej czy japońskiej, który staje się coraz bardziej popularny również w naszej kuchni. Mowa o malutkich białych ziarenkach (ale nie tylko) o słodkim, lekko orzechowym smaku. Mowa o sezamie.
Jak wygląda sezam indyjski
Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni. Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.

Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni. Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.

Ostatnim charakterystycznym elementem są owoce, czyli najbardziej interesująca część rośliny, która skrywa w sobie upragnione nasionka sezamu. Owocem sezamu są torebki, w których znajdziemy nawet do stu nasion. Co ciekawe sezam jest rośliną samozapylającą się, przy czym sam proces trwa zaledwie do kilku dni.
Gdzie najczęściej uprawia się sezam?
Sezam uprawiany jest w szczególności na terenie Indii, Chin oraz krajach Ameryki Środkowej takich jak Meksyk czy Gwatemala, jednak można się z nim spotkać również na terenie Europy, na przykład w Grecji czy Francji. Jest to roślina wymagająca specjalnych warunków. W pierwszych fazach „życia” wymagają obfitego podlewania, najlepiej w towarzystwie luźnej glebie. Kolejny czynnik to temperatura. Sezam nie lubi zimna, stąd temperatury poniżej 0 stopni są dla niego zabójcze. Nie bez powodu najczęściej można spotkać się z uprawą tej rośliny w krajach bardzo ciepłych takich jak Indie, czy kraje afrykańskie. W Europie jedynie kraje w południowej części kontynentu mają szanse na zobaczenie na własne oczy jak rośnie sezam.

Zastosowanie sezamu
Nasiona sezamu wykorzystywane są do wielu różnych dań z kuchni całego świata. Idealnie nadaje się do dań kuchni japońskiej, jako element sushi. Świetnie nada się chociażby przy bułkach do hamburgerów, czy też zwykłego chleba. Nie zapominajmy oczywiście o słodkościach, bo na pewno każdy z was spotkał się ze słodkimi sezamkami czy wypiekami na bazie sezamu.

Nie zapominajmy o produktach bazujących na sezamie, bo kto nie spotkał się z olejem sezamowym, czy mniej popularnym, ale równie aromatycznym tahini, czyli pastą sezamową która jest bardzo często stosowana w kuchni chińskiej czy koreańskiej.
Jak widać sezam ma wiele zastosowań, które można wykorzystać do tworzenia niezliczonej liczby pysznych dań ! Mam nadzieje że wpis o tym jak rośnie sezam wam się podoba i wybaczycie mi wszelkie błędy i niedociągnięcia no i oczekujcie na kolejne wpisy z cyklu „jak rośnie …”

Bartek Czwartek