Jak rośnie sezam? Jak wygląda uprawa rośliny ?

Jak rośnie sezam? Jak wygląda uprawa rośliny ?

Spis treści:



Jest to pierwszy wpis rozpoczynający serię „jak rośnie …”. Pewnie nie raz zastanawialiście się jak rosną wszystkie te owoce i warzywa dostępne w sklepach. Wiadomo, większość z nas wie jak rośną jabłka, gruszki czy marchewka.Ale co z tymi bardziej „egzotycznymi” produktami ? Cykl rozpoczniemy od produktu powszechnie używanego chociażby w kuchni indyjskiej czy japońskiej, który staje się coraz bardziej popularny również w naszej kuchni. Mowa o malutkich białych ziarenkach (ale nie tylko) o słodkim, lekko orzechowym smaku. Mowa o sezamie.



Jak wygląda sezam indyjski

Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni.  Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.

sezam w ziarnach
Fot. Sezam w słoiku

Sezam indyjski, bo o nim w szczególności będzie mowa, jest najpopularniejszą odmianą sezamu stosowaną w kuchni.  Jest to jednoroczna roślina oleista osiągająca średnio 1,5 metra wysokości. Jej liście są długie, wąskie w kolorze jasnozielonym. Jak zaczynają zmieniać barwę na żółtą jest to jasny sygnał, że sezam jest gotowy do zbioru. Kolejnym elementem są kwiaty, które występują najczęściej w kolorze białym, rzadziej w fioletowym czy żółtym. Kształtem można powiedzieć że przypominają dzwoneczki z językiem.

roślina sezamu wikipedia
Fot. Roślina sezamu i jej ziarna

Ostatnim charakterystycznym elementem są owoce, czyli najbardziej interesująca część rośliny, która skrywa w sobie upragnione nasionka sezamu. Owocem sezamu są torebki, w których znajdziemy nawet do stu nasion. Co ciekawe sezam jest rośliną samozapylającą się, przy czym sam proces trwa zaledwie do kilku dni.



Gdzie najczęściej uprawia się sezam?

Sezam uprawiany jest w szczególności na terenie Indii, Chin oraz krajach Ameryki Środkowej takich jak Meksyk czy Gwatemala, jednak można się z nim spotkać również na terenie Europy, na przykład w Grecji czy Francji. Jest to roślina wymagająca specjalnych warunków. W pierwszych fazach „życia” wymagają obfitego podlewania, najlepiej w towarzystwie luźnej glebie. Kolejny czynnik to temperatura. Sezam nie lubi zimna, stąd temperatury poniżej 0 stopni są dla niego zabójcze. Nie bez powodu najczęściej można spotkać się z uprawą tej rośliny w krajach bardzo ciepłych takich jak Indie, czy kraje afrykańskie. W Europie jedynie kraje w południowej części kontynentu mają szanse na zobaczenie na własne oczy jak rośnie sezam.

fioletowy kwiat sezamu
Fot. Fioletowy kwiat sezamu

Zastosowanie sezamu

Nasiona sezamu wykorzystywane są do wielu różnych dań z kuchni całego świata. Idealnie nadaje się do dań kuchni japońskiej, jako element sushi. Świetnie nada się chociażby przy bułkach do hamburgerów, czy też zwykłego chleba. Nie zapominajmy oczywiście o słodkościach, bo na pewno każdy z was spotkał się ze słodkimi sezamkami czy wypiekami na bazie sezamu.

biały kwiat sezamu
Fot. Biały kwiat sezamu

Nie zapominajmy o produktach bazujących na sezamie, bo kto nie spotkał się z olejem sezamowym, czy mniej popularnym, ale równie aromatycznym tahini, czyli pastą sezamową która jest bardzo często stosowana w kuchni chińskiej czy koreańskiej.

Jak widać sezam ma wiele zastosowań, które można wykorzystać do tworzenia niezliczonej liczby pysznych dań ! Mam nadzieje że wpis o tym jak rośnie sezam wam się podoba i wybaczycie mi wszelkie błędy i niedociągnięcia no i oczekujcie na kolejne wpisy z cyklu „jak rośnie …”


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

co zrobić żeby awokado szybciej dojrzało

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i  trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.

jak obrać awokado

Jak obrać awokado

Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.

jak przechowywać awokado

Jak przechowywać awokado?

Spis treści: Przechowywanie awokado Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ? Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje…

pistacje uprawa

Jak rosną pistacje – gdzie rośnie drzewo pistacjowe

Jak rosną pistacje, gdzie rośnie drzewo pistacjowe oraz jak uprawia się orzeszki pistacjowe? Między innymi na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym wpisie !



4/5 - (6 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.