Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Spis treści:



Zakupiony bochenek chleba nie został zjedzony w ciągu kilku dni, teraz jest cały zeschnięty i twardy jak kamień. Brzmi znajomo? Pewnie tak, ponieważ jest to sytuacja, która ma miejsce w prawie każdym domu. Duża część ludzi taki chleb po prostu wyrzuca. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że można wykorzystać wiele różnych (i pysznych) sposobów!

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Cóż, tak naprawdę, to jest całkiem dużo sposobów. Najprostszy, najbardziej oczywisty i bardzo użyteczny przykład? Bułka tarta! No, albo raczej chleb. Używając zwykłej tarki lub maszynki do mielenia, jesteśmy w stanie otrzymać faktycznie pokaźne ilości takiej „bułki tartej”, którą jesteśmy w stanie wykorzystać w taki sam sposób, jak tą, którą kupujemy w sklepie.

jak wykorzystać czerstwy chleb
Fot. Czy wiesz jak wykorzystać czerstwy chleb?

Czerstwe pieczywo – przepisy

Nie dla każdego jest to takie oczywiste, ale z takiego chleba również można przyrządzić ciekawy i smaczny posiłek, a przy okazji zapunktować u naszej drugiej połówki. A co takiego można z niego zrobić? Na przykład coś takiego jak:

Grzanki – pomysł na zalegający czerstwy chleb

Jest to świetna opcja dla osób, które lubią chrupiące pieczywo. Choć same grzanki również można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów, oto dwa z nich:

  • Pierwszy: Kto nie jadł nigdy zupy z grzankami, niech pierwszy podniesie rękę, a następnie jak najszybciej takiej spróbuje! Wystarczy pokroić kromkę chleba na (najczęściej całkiem małe, ale to zależy od preferencji) kwadraciki, po czym wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się niewielka ilość masła lub oleju. Po dosyć krótkim czasie staną się złociste, wtedy można je spokojnie wyjąć i gotowe! Co więcej, szczelnie zapakowane mogą czekać na swoją kolej do znalezienia się na talerzu nawet do kilku tygodni!
  • Drugi: Świetną opcją jest zrobienie grzanek z masłem czosnkowym! W tym przypadku zalecane jest jednak użycie piekarnika. Samo wykonanie jest jednak wręcz banalne: Wystarczy wcześniej przygotowane masło czosnkowe (w Internecie znajduje się cała masa przepisów, najprostszy z nich, wygląda tak, że do pół kostki masła dodajemy 2 lub 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, nieco soli i suszonych ziół, wedle uznania i preferencji — to tyle! Tylko trzeba jeszcze oczywiście pomieszać!) nakładamy na pokrojone kawałki chleba lub najlepiej bagietki, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Następnie czekamy, aż będą złociste, co nie trwa dłużej niż 10 minut, zazwyczaj około 7 lub 8.
czerstwe pieczywo
Fot. Czerstwe pieczywo idealnie nada się na tosty i grzanki

Tosty z czerstwego pieczywa

Tosty to drugi, niemalże wiekowy sposób przygotowywania czerstwego pieczywa, który znalazł miejsce w polskich domach dawno, dawno temu. Nie ma się co dziwić, jest to wręcz genialne rozwiązanie. Podobnie jak w przypadku grzanek, tutaj również mamy niemały wybór różnych przepisów. Najpopularniejszym z nich są bez wątpienia tosty francuskie, które z reguły nie są robione z suchego chleba, jednak użycie go wcale nie odejmuje im smaku!

Przygotowanie ich również jest niezwykle proste. Namoczony w rozbitym jajku z przyprawami (optymalnie sól oraz pieprz, ilość wedle uznania) zeschnięty chleb umieszczamy na rozgrzanej patelni, na którą wcześniej wlewamy troszkę oleju. Podsmażamy z obu stron, dopóki nie zmienią koloru na złocisty. I to tyle! Tak przygotowane tosty można podać również na słodko, zazwyczaj używany jest dodatek w postaci dżemu lub miodu.

Do czego jeszcze można takie pieczywo wykorzystać? Oto krótka lista:

  • Kwas chlebowy
  • Zapiekanka chlebowa
  • Zupa chlebowa „wodzianka”
  • Knedle
  • Kotlety z chleba

Jak widać, potrawy z czerstwego chleba mogą być naprawdę smaczne!

potrawy z czerstwego chleba
Fot. Czerstwe pieczywo nada się do wielu różnych potraw

Czerstwe pieczywo – czy można przywrócić je do pierwotnego stanu?

Bardzo duża ilość osób nie wie, ale chleb można też przywrócić do jego pierwotnego stanu, zanim jeszcze całkiem wysechł. Jak to zrobić? Tak jak wszystko tutaj przedstawione, jest to dosyć łatwe.

Takie pieczywo należy wpierw bardzo dobrze namoczyć w wodzie. Nasączone pieczywo należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza i pozostawić na od 5 do 10 minut, a cały proces należy uważnie kontrolować, ponieważ długość, na jaką powinniśmy pieczywo zostawić w piekarniku, ściśle zależy od tego, jak bardzo jest nasiąknięte wodą.

Teraz, skoro już wiecie jak wykorzystać czerstwy chleb, nie będziecie musieli go wyrzucać, a wręcz przeciwnie, umiecie zrobić z niego pyszny posiłek, który z pewnością polepszy wasz dzień!


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.