Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Spis treści:



Zakupiony bochenek chleba nie został zjedzony w ciągu kilku dni, teraz jest cały zeschnięty i twardy jak kamień. Brzmi znajomo? Pewnie tak, ponieważ jest to sytuacja, która ma miejsce w prawie każdym domu. Duża część ludzi taki chleb po prostu wyrzuca. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że można wykorzystać wiele różnych (i pysznych) sposobów!



Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Cóż, tak naprawdę, to jest całkiem dużo sposobów. Najprostszy, najbardziej oczywisty i bardzo użyteczny przykład? Bułka tarta! No, albo raczej chleb. Używając zwykłej tarki lub maszynki do mielenia, jesteśmy w stanie otrzymać faktycznie pokaźne ilości takiej „bułki tartej”, którą jesteśmy w stanie wykorzystać w taki sam sposób, jak tą, którą kupujemy w sklepie.

jak wykorzystać czerstwy chleb
Fot. Czy wiesz jak wykorzystać czerstwy chleb?

Czerstwe pieczywo – przepisy

Nie dla każdego jest to takie oczywiste, ale z takiego chleba również można przyrządzić ciekawy i smaczny posiłek, a przy okazji zapunktować u naszej drugiej połówki. A co takiego można z niego zrobić? Na przykład coś takiego jak:

Grzanki – pomysł na zalegający czerstwy chleb

Jest to świetna opcja dla osób, które lubią chrupiące pieczywo. Choć same grzanki również można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów, oto dwa z nich:

  • Pierwszy: Kto nie jadł nigdy zupy z grzankami, niech pierwszy podniesie rękę, a następnie jak najszybciej takiej spróbuje! Wystarczy pokroić kromkę chleba na (najczęściej całkiem małe, ale to zależy od preferencji) kwadraciki, po czym wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się niewielka ilość masła lub oleju. Po dosyć krótkim czasie staną się złociste, wtedy można je spokojnie wyjąć i gotowe! Co więcej, szczelnie zapakowane mogą czekać na swoją kolej do znalezienia się na talerzu nawet do kilku tygodni!


  • Drugi: Świetną opcją jest zrobienie grzanek z masłem czosnkowym! W tym przypadku zalecane jest jednak użycie piekarnika. Samo wykonanie jest jednak wręcz banalne: Wystarczy wcześniej przygotowane masło czosnkowe (w Internecie znajduje się cała masa przepisów, najprostszy z nich, wygląda tak, że do pół kostki masła dodajemy 2 lub 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, nieco soli i suszonych ziół, wedle uznania i preferencji — to tyle! Tylko trzeba jeszcze oczywiście pomieszać!) nakładamy na pokrojone kawałki chleba lub najlepiej bagietki, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Następnie czekamy, aż będą złociste, co nie trwa dłużej niż 10 minut, zazwyczaj około 7 lub 8.
czerstwe pieczywo
Fot. Czerstwe pieczywo idealnie nada się na tosty i grzanki

Tosty z czerstwego pieczywa

Tosty to drugi, niemalże wiekowy sposób przygotowywania czerstwego pieczywa, który znalazł miejsce w polskich domach dawno, dawno temu. Nie ma się co dziwić, jest to wręcz genialne rozwiązanie. Podobnie jak w przypadku grzanek, tutaj również mamy niemały wybór różnych przepisów. Najpopularniejszym z nich są bez wątpienia tosty francuskie, które z reguły nie są robione z suchego chleba, jednak użycie go wcale nie odejmuje im smaku!

Przygotowanie ich również jest niezwykle proste. Namoczony w rozbitym jajku z przyprawami (optymalnie sól oraz pieprz, ilość wedle uznania) zeschnięty chleb umieszczamy na rozgrzanej patelni, na którą wcześniej wlewamy troszkę oleju. Podsmażamy z obu stron, dopóki nie zmienią koloru na złocisty. I to tyle! Tak przygotowane tosty można podać również na słodko, zazwyczaj używany jest dodatek w postaci dżemu lub miodu.



Do czego jeszcze można takie pieczywo wykorzystać? Oto krótka lista:

  • Kwas chlebowy
  • Zapiekanka chlebowa
  • Zupa chlebowa „wodzianka”
  • Knedle
  • Kotlety z chleba

Jak widać, potrawy z czerstwego chleba mogą być naprawdę smaczne!

potrawy z czerstwego chleba
Fot. Czerstwe pieczywo nada się do wielu różnych potraw

Czerstwe pieczywo – czy można przywrócić je do pierwotnego stanu?

Bardzo duża ilość osób nie wie, ale chleb można też przywrócić do jego pierwotnego stanu, zanim jeszcze całkiem wysechł. Jak to zrobić? Tak jak wszystko tutaj przedstawione, jest to dosyć łatwe.

Takie pieczywo należy wpierw bardzo dobrze namoczyć w wodzie. Nasączone pieczywo należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza i pozostawić na od 5 do 10 minut, a cały proces należy uważnie kontrolować, ponieważ długość, na jaką powinniśmy pieczywo zostawić w piekarniku, ściśle zależy od tego, jak bardzo jest nasiąknięte wodą.

Teraz, skoro już wiecie jak wykorzystać czerstwy chleb, nie będziecie musieli go wyrzucać, a wręcz przeciwnie, umiecie zrobić z niego pyszny posiłek, który z pewnością polepszy wasz dzień!


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.