Kapusta czerwona duszona z warzywami
Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Czas na przygotowanie 30 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Całkowity czas 1 godzina godz. 15 minuty minut
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 390 kcal
- 700 g czerwonej kapusty
- 2 szt cebule
- 150 g selera
- 150 g korzenia pietruszki
- 5 łyżeczek masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3-4 szt goździki
- sól
- pieprz
- cukier
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
Obieramy cebulę i kroimy w piórka
Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Tagi czerwona kapusta, surówka