Go Back
czerwona kapusta duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Czas na przygotowanie 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Całkowity czas 1 godzina 15 minuty
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 390 kcal

Składniki
  

  • 700 g czerwonej kapusty
  • 2 szt cebule
  • 150 g selera
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szt goździki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis
 

  • Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
  • Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
  • Obieramy cebulę i kroimy w piórka
  • Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
  • Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
  • Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
  • Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Tagi czerwona kapusta, surówka