Go Back
makaron gryczany z krewetkami w sosie sojowym

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

To był spontaniczny pomysł na obiad. Kupiłem krewetki, makaron gryczany i chilli i trzeba było zrobić z tego jakiś sensowny obiad. Pomyślałem - dodam sos sojowy, trochę czosnku i świeżą kolendrę i na pewno będzie pysznie. Tak też było ! Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, które lubią eksperymentować z orientalnymi składnikami i smakami.
Czas na przygotowanie 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Całkowity czas 1 godzina
Danie Danie główne, Makaron
Kuchnia Orientalna
Porcje 4 osoby

Niezbędny sprzęt

  • Duża patelnia
  • garnek na makaron
  • pałeczki

Składniki
  

  • 500 g makaronu gryczanego
  • 400 g surowych krewetek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 szt papryczki chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 duża czerwona cebula
  • sos sojowy
  • 20 g masła

Przepis
 

  • Nastawiamy osoloną wodę na makaron gryczany
  • Wycinamy z krewetek jelitka i płuczemy je pod zimną wodą
  • Obieramy czosnek i kroimy na cienkie plasterki
  • Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  • Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka (chyba że lubicie bardzo ostre jedzenie, wtedy nasionka możecie również dodać do makaronu) i kroimy w drobną kosteczkę
  • Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy przez 1-2 minuty krewetki
  • Dodajemy do nich czerwoną cebulę i smażymy przez kolejne 2 minuty
  • Jako ostatni dodajemy pokrojony czosnek wraz z papryczką chilli (jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, dajcie odrobinę papryczki, w razie czego zawsze można ją dodać surową do gotowego makaronu)
  • Całość zalewamy sosem sojowym (około 2-3 łyżek stołowych) i mieszamy
  • Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej ugotowany makaron gryczany i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły
  • Makaron jest gotowy do jedzenia. Na gotową porcję makaronu dajemy dużą ilość świeżo posiekanej kolendry

Uwagi

Intensywny aromat kolendry nie każdemu pasuje, stąd jej dodanie do makaronu gryczanego z krewetkami jest opcjonalne. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością chilli, które dodajecie do makaronu. Lepiej na początku dać tylko część, a jeżeli okażę się że makaron nie jest wystarczająco ostry, dodać do gotowego dania pozostałą papryczkę chilli. Zbyt duża ilość może zabić pozostałe smaki
Tagi chilli, kolendra, krewetki, makaron gryczany