Go Back
makaron ze szparagami i kiełbasą chorizo

Makaron ze szparagami i kiełbasą chorizo

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!
Czas na przygotowanie 30 minuty
Całkowity czas 45 minuty
Danie Danie główne, Makaron
Porcje 4 osoby

Niezbędny sprzęt

  • 2 garnki
  • Duża patelnia

Składniki
  

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka ząbków czosnku
  • 500 g makaronu świderki
  • 200 ml śmietany 18%
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie : natka pietruszki
  • opcjonalnie : parmezan

Przepis
 

  • Nastawiamy osoloną wodę na makaron oraz na szparagi
  • Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 3-4 minuty aby były al dente. Ugotowane szparagi delikatnie schładzamy pod zimną wodą i kroimy na małe kawałeczki
  • Do drugiego garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu tak, aby był al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy delikatnie oliwą aby się nie skleił
  • Kiełbasę Chorizo kroimy wzdłuż na pół i następnie na plasterki
  • Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki (ok 3-4 ząbków czosnku)
  • Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy kiełbasę Chorizo i smażymy ok 2 minut
  • Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę
  • Do kiełbasy i czosnku dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne kilka minut.
  • Jak wszystkie składniki się przyrumienią dodajemy makaron i smażymy przez chwilę
  • Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz do smaku
  • Całość mieszamy aż wszystkie składniki się ładnie połączą
  • Gotowy makaron nakładamy na talerze. Całość można udekorować drobno posiekaną natką pietruszki lub/oraz parmezanem
Tagi chorizo, makaron, szparagi