Go Back
ciast do pizzy przepis

Przepis na ciasto do pizzy

Jak zrobić ciasto na pizzę - to pytanie zadaje sobie każdy, kto próbuje swoich sił przy zrobieniu własnej pizzy w domu.
Czas na przygotowanie 30 minuty
Całkowity czas 1 godzina 30 minuty
Danie Fast Food
Kuchnia Włoska
Porcje 2 osoby

Niezbędny sprzęt

  • Miska

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 40 ml mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży

Przepis
 

  • Mieszamy wszystkie płyny razem, dodajemy drożdże sól i cukier
  • Dodajemy do nich mąkę i zagniatamy w jednolitą masę
  • Ciasto kształtujemy na kulkę i wstawiamy do lodówki aby odpoczęło
  • Po 45 minutach wyciągamy ciasto i rozwałkujemy na kształtu naszej blachy do pieczenia. Jeżeli macie wprawę, ciasto możecie rozciągnąć w rękach
  • Ciasto jest gotowe do zrobienia pizzy :)

Uwagi

Przepis na ciasto do pizzy zawiera świeże drożdże, natomiast możecie również użyć suchych drożdży. Wtedy należy dodać ich nieco więcej, ok 15g.
Jeżeli planujecie robić pizzę dopiero na następny dzień, spokojnie możecie zrobić ciasto na pizzę dzień wcześniej i wstawić je na cały dzień do lodówki. Pamiętajcie jednak o tym, aby wyciągnąć ciasto do pizzy przynajmniej pół godziny przez robieniem pysznego włoskiego przysmaku. 
Tagi ciasto do pizzy, ciasto na pizze, pizza, pizza ciasto