Go Back
domowy majonez przepis

Domowy majonez - przepis

Składniki
  

  • 2 szt żółtka jaj
  • 200 ml oleju roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. Dijon)
  • pieprz

Przepis
 

  • W pojemniku umieszczamy żółtka jaj, musztardę, sok z cytryny oraz sól.
  • Wszystko razem należy wymieszać - można to zrobić zarówno łyżką, jak i przy pomocy blendera.
  • Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, dodajemy cukier i opcjonalnie pieprz.
  • Później należy stopniowo wlewać olej, jednocześnie ciągle mieszając masę.
  • Majonez powoli będzie stawał się coraz gęstszy - gdy masa całkowicie połączy się z olejem, możemy umieścić gotowy sos w szklanym słoiku lub innym pojemniku.
  • Warto jednak pamiętać o tym, że domowy majonez ma o wiele krótszy okres przydatności niż ten kupiony w sklepie - powinno się więc wykorzystać go jak najszybciej.