Botwinę wraz z liśćmi dokładnie myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka.
Zalewamy małą ilością wody (tak, aby woda przykryła buraki), doprawiamy solą oraz cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, dodając sok z cytryny lub ocet spirytusowy.
Następnie ściągamy wywar z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę i kefir mieszamy razem.
Do tego dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki, ogórki gruntowe i małosolne.
Koperek i szczypiorek delikatnie płuczemy, drobno siekamy i dodajemy do reszty, lekko mieszamy.
Jeśli wywar zdążył ostygnąć, wlewamy go do reszty zupy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek bezpośrednio do garnka, doprawiamy pieprzem i, według uznania, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Wstawiamy do lodówki. Chłodnik najlepiej smakuje wtedy, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą"
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na talerzu.
Zalewamy chłodnikiem, posypujemy koperkiem. Podajemy na zimno.