Go Back
chłodnik litewski przepis

Chłodnik z botwiny (litewski) - przepis

Całkowity czas 30 minuty
Danie Zupa
Kuchnia Polska
Porcje 6

Składniki
  

  • 2 pęczki botwiny
  • 2 szt. ogórków gruntowych
  • 2 szt. ogórków małosolnych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml zsiadłego mlek
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 4 szt. jajek

Przepis
 

  • Botwinę wraz z liśćmi dokładnie myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka.
  • Zalewamy małą ilością wody (tak, aby woda przykryła buraki), doprawiamy solą oraz cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, dodając sok z cytryny lub ocet spirytusowy.
  • Następnie ściągamy wywar z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
  • Zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę i kefir mieszamy razem.
  • Do tego dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki, ogórki gruntowe i małosolne.
  • Koperek i szczypiorek delikatnie płuczemy, drobno siekamy i dodajemy do reszty, lekko mieszamy.
  • Jeśli wywar zdążył ostygnąć, wlewamy go do reszty zupy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek bezpośrednio do garnka, doprawiamy pieprzem i, według uznania, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Wstawiamy do lodówki. Chłodnik najlepiej smakuje wtedy, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą"
  • Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na talerzu.
  • Zalewamy chłodnikiem, posypujemy koperkiem. Podajemy na zimno.