Przepis na pyszne gofry jak z budki
Biorąc pod uwagę preferencje smakowe i różnorodność diet, przygotowaliśmy dwie alternatywy słodkich gofrów. Otóż chrupiące gofry można zrobić w dwóch wersjach: bardziej fit, choć w smaku nie są gorzkie, ale odpowiednio słodkie (nie dodawaj cukru jak w przepisie niżej) lub nieco słodsze (wystarczy byś dodał cukier według własnego uznania). Aby zrobić pyszne gofry jak z budki przygotuj:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szt jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju rzepakowego
- sól
- cukier
Oddziel żółtka od białek. Do miski wlej białka i ubij je z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Do osobnej miski wsyp suche składniki czyli cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie połącz ze sobą za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Następnie dodaj płynne składniki jak mleko, żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Na sam koniec wrzuć do miski sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką z innymi składnikami.
Nasmaruj gofrownicę olejem i mocno rozgrzej ją. Wyłóż ciasto na nią i smaż gofry przez kilka minut do uzyskania złotego koloru. Bardzo ważne jest, jeśli chcemy, by gofry były chrupiące, by dokładnie nagrzać przed smażeniem gofrownicę! Tylko wtedy wyjdą odpowiednio chrupiące.
Wyciągnij kratkę z piekarnika i połóż na niej gorące gofry do odpowiedniego wystudzenia (oczywiście kratka nie jest warunkiem, ale najszybciej na niej stygną gofry). Gotowe! Teraz możesz delektować się smakiem przepysznych, chrupiących gofrów!