Go Back
przepis na pyszne gofry jak z budki

Przepis na pyszne gofry jak z budki

Biorąc pod uwagę preferencje smakowe i różnorodność diet, przygotowaliśmy dwie alternatywy słodkich gofrów. Otóż chrupiące gofry można zrobić w dwóch wersjach: bardziej fit, choć w smaku nie są gorzkie, ale odpowiednio słodkie (nie dodawaj cukru jak w przepisie niżej) lub nieco słodsze (wystarczy byś dodał cukier według własnego uznania). Aby zrobić pyszne gofry jak z budki przygotuj:
Danie Fast Food

Niezbędny sprzęt

  • Gofrownica

Składniki
  

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szt jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • cukier

Przepis
 

  • Oddziel żółtka od białek. Do miski wlej białka i ubij je z dodatkiem soli na sztywną pianę.
  • Do osobnej miski wsyp suche składniki czyli cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie połącz ze sobą za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Następnie dodaj płynne składniki jak mleko, żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Na sam koniec wrzuć do miski sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką z innymi składnikami.
  • Nasmaruj gofrownicę olejem i mocno rozgrzej ją. Wyłóż ciasto na nią i smaż gofry przez kilka minut do uzyskania złotego koloru. Bardzo ważne jest, jeśli chcemy, by gofry były chrupiące, by dokładnie nagrzać przed smażeniem gofrownicę! Tylko wtedy wyjdą odpowiednio chrupiące.
  • Wyciągnij kratkę z piekarnika i połóż na niej gorące gofry do odpowiedniego wystudzenia (oczywiście kratka nie jest warunkiem, ale najszybciej na niej stygną gofry). Gotowe! Teraz możesz delektować się smakiem przepysznych, chrupiących gofrów!