Go Back
dżem z czereśni z whisky przepis

Dżem z czereśni z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 godziny
Danie Dżemy
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,3 kg czereśni
  • 700 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 1 opakowanie pektyny (30g)

Przepis
 

  • Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
  • Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
  • Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
  • Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
  • Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
  • Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
  • Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
  • Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Tagi czereśnie, dżem, whisky