Dżem z czereśni z whisky
Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 godziny godz.
Danie Dżemy
Kuchnia Polska
- 1,3 kg czereśni
- 700 g cukru
- 3 łyżki whisky
- 1 opakowanie pektyny (30g)
Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Tagi czereśnie, dżem, whisky