Konfitura z truskawek i rabarbaru
Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 godzina godz.
Czas gotowania 30 minuty minut
Oczekiwanie 4 godziny godz.
Całkowity czas 5 godziny godz. 30 minuty minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska
- 300 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 300 g cukru
- 1 pęczek świeżej mięty
Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Tagi konfitura, rabarbar, truskawka