Konfitura z agrestu
GaryMoveOut
Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych. Agrest potrzebny do zrobienia konfitury najlepiej żeby był świeży, zebrany latem w najcieplejszych miesiącach, czyli w lipcu i sierpniu.
Czas na przygotowanie 1 godzina godz. 30 minuty minut
Schładzanie 8 godziny godz.
Całkowity czas 9 godziny godz. 30 minuty minut
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska
- 1 kg agrestu zielonego
- 20 liści wiśniowych
- 7 szklanek cukru
Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy