Go Back
przepis na tortille placki

Placki na tortille - przepis

Całkowity czas 15 minuty

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwą z oliwek

Przepis
 

  • Najpierw przesiej dokładnie mąkę do miski, dodaj sól oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • Podczas mieszania dodawaj gorącą wodę.
  • Później zagnieć rękami ciasto do momentu aż poczujesz, że jest elastyczne, miękkie i gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną, niech odpocznie około 15-20 minut.
  • Następnie podziel je na pięć części, cztery pozostaw w misce pod przykryciem.
  • Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek i smaż na dobrze nagrzanej, suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
  • Każda strona placka powinna się smażyć około półtorej – dwie minuty.
  • Ciasto nie powinno się zbytnio przypiec, dlatego zachowaj czujność.
  • Placki powinni mieć charakterystyczne brązowe plamki.
  • Po usmażeniu placek zdejmij z patelni i połóż na talerzu, nakryj go zwilżonym ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • W ten sam sposób smaż pozostałe cztery tortille.