Go Back
sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy - przepis

Danie Sos

Składniki
  

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka białej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej takiej świeżo startej)

Przepis
 

  • Rozpuść masło w małym rondelku lub garnuszku, a następnie dodaj do niego łyżkę pszennej maki
  • Cały czas dokładnie mieszaj łyżką, a najlepiej trzepaczką, gotując na średnim ogniu
  • Podsmażaj masło z mąką przez około dwie minuty. Uważaj, żeby go nie przypalić! Po tym czasie dodawaj stopniowo mleko, cały czas nie przestając mieszać
  • Mieszaj do czasu aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć. Następnie dodaj świeżej gałki muszkatołowej, dopraw solą i pieprzem
  • Kiedy sos zacznie delikatnie bąbelkować, pozwól mu się gotować przez około minutę, zamieszaj ostatni raz, a następnie wyłącz gaz
  • Skosztuj i ewentualnie dopraw dodatkową solą, pieprzem i gałką