Syrop z cebuli - przepis
Wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić syrop z cebuli. Okazuje się to jednak banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki zamknąć w jednym słoiku, a nasz lek zrobi się sam. Pojawiają się również rozważania dotyczące samej cebuli, np. jak wycisnąć sok z cebuli. Jest to jednak czynność zbędna, ponieważ warzywo to zaczyna wydzielać wspomniany sok za sprawą działania reszty składników syropu.
- 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 szt cytryny
- 10 szt goździków
- cukier lub miód
- cynamon
Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.