Jak przechowywać rzodkiewkę?

Skusiła cię, leżąc na półkach osiedlowego sklepu czy bazarku – ale wiadomo było, że nikt jej się nie oprze. Oczyma wyobraźni już widzisz świeże pesto, plasterki rzodkiewki na kanapkach czy klasyczny poznański gzik. Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby cieszyć się nią jak najdłużej (no, chyba że od razu zjesz cały pęczek)?
Osobno
Najlepsze byłoby suche i chłodne miejsce, ale nie każdy ma spiżarnię. Od czego jednak jest szuflada w lodówce. Rzodkiewkę przepłucz, odetnij liście, a główki włóż do słoika z zimną wodą. Możesz go lekko przykręcić, pamiętaj jednak o codziennym zmienianiu wody. Wówczas będziesz się cieszyć rzodkiewką nawet 5-7 dni (choć zakładamy, że schrupiesz ją szybciej). Jeśli nie masz słoika, skorzystaj z plastikowego pojemnika, którego dno możesz wyłożyć lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem. Należy go co jakiś czas zmieniać, ponieważ woda będzie odparowywać i skraplać się na ściankach naczynia.

Razem
Rzodkiewkę da się również przechowywać razem z liśćmi. Wybierz do tego miskę albo woreczek strunowy z wodą, zanurz umyte główki, schowaj w lodówce i przez kilka kolejnych dni ciesz się jej smakiem.
Najlepsza temperatura przechowywania tych pysznych warzyw to od 0 do +1 stopni. A czy rzodkiewki można mrozić? Główki – nie, ale liście jak najbardziej. Wykorzystasz je zimą do sałatek, pesto, koktajli, a nawet zupy jarzynowej.
Za to doskonałym pomysłem na przechowywanie rzodkiewek jest ich kiszenie. Po zalaniu roztworem z solą i przyprawami są gotowe już w ciągu dwóch tygodni.

Bartek Czwartek