Jak przechowywać rzodkiewkę?

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Skusiła cię, leżąc na półkach osiedlowego sklepu czy bazarku – ale wiadomo było, że nikt jej się nie oprze. Oczyma wyobraźni już widzisz świeże pesto, plasterki rzodkiewki na kanapkach czy klasyczny poznański gzik. Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby cieszyć się nią jak najdłużej (no, chyba że od razu zjesz cały pęczek)?



1. Osobno

Najlepsze byłoby suche i chłodne miejsce, ale nie każdy ma spiżarnię. Od czego jednak jest szuflada w lodówce. Rzodkiewkę przepłucz, odetnij liście, a główki włóż do słoika z zimną wodą. Możesz go lekko przykręcić, pamiętaj jednak o codziennym zmienianiu wody. Wówczas będziesz się cieszyć rzodkiewką nawet 5-7 dni (choć zakładamy, że schrupiesz ją szybciej). Jeśli nie masz słoika, skorzystaj z plastikowego pojemnika, którego dno możesz wyłożyć lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem. Należy go co jakiś czas zmieniać, ponieważ woda będzie odparowywać i skraplać się na ściankach naczynia.

w czym przechowywać rzodkiewkę
Fot. Jak przechowywać rzodkiewkę, z liśćmi czy bez ? Oto jest pytanie …

2. Razem

Rzodkiewkę da się również przechowywać razem z liśćmi. Wybierz do tego miskę albo woreczek strunowy z wodą, zanurz umyte główki, schowaj w lodówce i przez kilka kolejnych dni ciesz się jej smakiem.

Najlepsza temperatura przechowywania tych pysznych warzyw to od 0 do +1 stopni. A czy rzodkiewki można mrozić? Główki – nie, ale liście jak najbardziej. Wykorzystasz je zimą do sałatek, pesto, koktajli, a nawet zupy jarzynowej. 

Za to doskonałym pomysłem na przechowywanie rzodkiewek jest ich kiszenie. Po zalaniu roztworem z solą i przyprawami są gotowe już w ciągu dwóch tygodni.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.