Jak przechowywać rzodkiewkę?

SkusiÅ‚a ciÄ™, leżąc na półkach osiedlowego sklepu czy bazarku – ale wiadomo byÅ‚o, że nikt jej siÄ™ nie oprze. Oczyma wyobraźni już widzisz Å›wieże pesto, plasterki rzodkiewki na kanapkach czy klasyczny poznaÅ„ski gzik. Jak przechowywać rzodkiewkÄ™, żeby cieszyć siÄ™ niÄ… jak najdÅ‚użej (no, chyba że od razu zjesz caÅ‚y pÄ™czek)?

1. Osobno
Najlepsze byłoby suche i chłodne miejsce, ale nie każdy ma spiżarnię. Od czego jednak jest szuflada w lodówce. Rzodkiewkę przepłucz, odetnij liście, a główki włóż do słoika z zimną wodą. Możesz go lekko przykręcić, pamiętaj jednak o codziennym zmienianiu wody. Wówczas będziesz się cieszyć rzodkiewką nawet 5-7 dni (choć zakładamy, że schrupiesz ją szybciej). Jeśli nie masz słoika, skorzystaj z plastikowego pojemnika, którego dno możesz wyłożyć lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem. Należy go co jakiś czas zmieniać, ponieważ woda będzie odparowywać i skraplać się na ściankach naczynia.

2. Razem
Rzodkiewkę da się również przechowywać razem z liśćmi. Wybierz do tego miskę albo woreczek strunowy z wodą, zanurz umyte główki, schowaj w lodówce i przez kilka kolejnych dni ciesz się jej smakiem.
Najlepsza temperatura przechowywania tych pysznych warzyw to od 0 do +1 stopni. A czy rzodkiewki można mrozić? Główki – nie, ale liÅ›cie jak najbardziej. Wykorzystasz je zimÄ… do saÅ‚atek, pesto, koktajli, a nawet zupy jarzynowej.Â

Za to doskonałym pomysłem na przechowywanie rzodkiewek jest ich kiszenie. Po zalaniu roztworem z solą i przyprawami są gotowe już w ciągu dwóch tygodni.