Jak przechowywać rzodkiewkę?

Jak przechowywać rzodkiewkę?
Czas czytania: < 1 minut

Skusiła cię, leżąc na półkach osiedlowego sklepu czy bazarku – ale wiadomo było, że nikt jej się nie oprze. Oczyma wyobraźni już widzisz świeże pesto, plasterki rzodkiewki na kanapkach czy klasyczny poznański gzik. Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby cieszyć się nią jak najdłużej (no, chyba że od razu zjesz cały pęczek)?

1. Osobno

Najlepsze byłoby suche i chłodne miejsce, ale nie każdy ma spiżarnię. Od czego jednak jest szuflada w lodówce. Rzodkiewkę przepłucz, odetnij liście, a główki włóż do słoika z zimną wodą. Możesz go lekko przykręcić, pamiętaj jednak o codziennym zmienianiu wody. Wówczas będziesz się cieszyć rzodkiewką nawet 5-7 dni (choć zakładamy, że schrupiesz ją szybciej). Jeśli nie masz słoika, skorzystaj z plastikowego pojemnika, którego dno możesz wyłożyć lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem. Należy go co jakiś czas zmieniać, ponieważ woda będzie odparowywać i skraplać się na ściankach naczynia.

w czym przechowywać rzodkiewkę
Fot. Jak przechowywać rzodkiewkę, z liśćmi czy bez ? Oto jest pytanie …

2. Razem

Rzodkiewkę da się również przechowywać razem z liśćmi. Wybierz do tego miskę albo woreczek strunowy z wodą, zanurz umyte główki, schowaj w lodówce i przez kilka kolejnych dni ciesz się jej smakiem.

Najlepsza temperatura przechowywania tych pysznych warzyw to od 0 do +1 stopni. A czy rzodkiewki można mrozić? Główki – nie, ale liście jak najbardziej. Wykorzystasz je zimą do sałatek, pesto, koktajli, a nawet zupy jarzynowej. 

Za to doskonałym pomysłem na przechowywanie rzodkiewek jest ich kiszenie. Po zalaniu roztworem z solą i przyprawami są gotowe już w ciągu dwóch tygodni.


Zobacz również:

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *