Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?
Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w…
Nie wiesz jak rośnie jakieś warzywo, owoc czy też przyprawa? W tej kategorii dowiesz się wszystkich niezbędnych informacji związanych z naturalnym występowaniem danego produktu! Jest to kompendium wiedzy dla każdego, kto chce pogłębiać swoją kulinarną wiedzę
Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w…
W internecie jest sporo poradników dotyczących uprawy najpopularniejszych warzyw, takich jak pomidory czy dynie. Nieco trudniej jest znaleźć odpow…
Na miano orzechów w nomenklaturze zasługuje bardzo wiele różnych roślin. Jednak każdy orzech ma swoją specyfikę, konkretny charakter i warunki…
Jak rosną pistacje, gdzie rośnie drzewo pistacjowe oraz jak uprawia się orzeszki pistacjowe? Między innymi na te pytania znajdziesz odpowiedź w p…
Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grz…
Imbir to jedna z tych roślin, które królują w naszej rodzimej kuchni, ale i medycynie naturalnej od dawien dawna. Pomimo że pochodzi on z innego …
Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …
Physalis, a dokładniej miechunka peruwiańska to często stosowany do ozdabiania talerzy tropikalny owoc schowany pod specyficznymi listkami. W fazie…
Orzechy nerkowca są miękkie, jasne, aromatyczne. Sprawia to, że są lubiane przez wszystkich i mają bogate zastosowania w sztuce kulinarnej. Są t…
Ananas to niezwykle smaczny, słodki i soczysty owoc. Wspaniale smakuje w postaci naturalnej, wybornie przetworzony w syropie, jeszcze lepiej skarmeli…
Jest to pierwszy wpis rozpoczynający serię „jak rośnie …”. Pewnie nie raz zastanawialiście się jak rosną wszystkie te owoce i warzywa dost…
Owoc kiwi jest idealnym owocem. Kiwi nadaje się na samodzielną przekąskę, ale można je też pociąć i połączyć w sałatce owocowej. Również…
Większość z nas zna te niewielkie, wyraziste w smaku pączki. Ale właściwie co to są kapary? Kapary to specjalność kuchni śródziemnomorskiej…
Awokado jest świetnym źródłem białka i błonnika oraz kwasów nienasyconych omega-6 i omega-3. Uwielbiają go dietetycy, a więc potrawy z awokad…
Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej histori…
Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej histori…
Bób jest jednym z lepszych wyborów na skromne, lub średnie wielkościowo działki. Warzywo daje wysokie plony o stosunkowo niewielkiej potrzebie za…
Bakłażan (oberżyna), prawidłowo nazywany psianką podłużną wywodzi się z Indii oraz południowej i wschodniej Afryki. Pierwsze informacje o te…
Brukselka jest stosunkowo młodym warzywem, jeszcze 400 lat temu nic o niej nie było wiadomo. Jej prawidłowa nazwa to kapusta warzywna brukselska i …
Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystki…