Jak przechowywać szparagi zielone

Jak przechowywać szparagi zielone

Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny dodatek potrafi ciekawie urozmaicić nasze żywienie, zwłaszcza jeśli preferujemy wegańską dietę. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że rośliny te powinny być odpowiednio przygotowywane, zanim staną się częścią posiłku. Warto więc sprawdzić, jak przechowywać zielone szparagi.

Przechowywanie zielonych szparagów

Szparagi są o tyle „wybredne”, że jeśli nie chcemy ich przyrządzić bezpośrednio po zakupie, trzeba trochę się postarać, żeby wydłużyć termin ich przydatności do spożycia. Przede wszystkim, szparagów nie należy narażać na kontakt ze światłem. Jednocześnie, należy zadbać, aby zachowywały one stosowną wilgotność. Dlatego warto na samym początku skropić szparagi wodą, a następnie zapakować tak, aby mogły zachować wilgotność.

jak przechowywać zielone szparagi
Fot. Prawidłowo przechowywane szparagi wytrzymają w lodówce nawet do 5 dni

Dobrym rozwiązaniem będzie owinięcie folią, bądź też zwilżoną ścierką kuchenną. Tak zabezpieczone szparagi mogą być schowane w lodówce. Optymalna temperatura to około 2 stopnie Celsjusza. Najkorzystniej przechowywać szparagi w pozycji pionowej. Po spełnieniu powyższych zaleceń powinny zachować świeżość przez 3-5 dni. Trzeba przyznać, że to jednak dość rygorystyczne zalecenia.

Ciekawą alternatywą może być w tym wypadku zamrażanie szparagów. W przypadku większości potraw, trudno zauważyć różnicę w smaku tak przygotowywanych szparagów. Nie trzeba się za to wówczas przejmować krótkim terminem przydatności do spożycia. Jednakże procedura przygotowania takich szparagów zielonych trochę się różnić. Przede wszystkim, po umycia szparagów musimy je odpowiednio osuszyć. Wówczas także możemy je owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.