Co to są kapary- jak rosną kapary?

Co to są kapary- jak rosną kapary?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Większość z nas zna te niewielkie, wyraziste w smaku pączki. Ale właściwie co to są kapary? Kapary to specjalność kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy nie tylko dobrze komponują się z różnymi potrawami, ale są także bardzo zdrowe. 

Kapary – jak rosną?

Prawdziwy krzew kaparowy (Capparis spinoza) rośnie w południowej Europie, w całym regionie Morza Śródziemnego, jednak do rodziny kaparowatych należy aż około 250 gatunków roślin, występujących w strefie tropikalnej. Kaparów używano już w czasach starożytnych, jako lekarstwa na problemy trawienne i afrodyzjaku. W tym okresie krzew kaparowy był niemal przedmiotem kultu, ponieważ rośnie na skalistych i jałowych glebach, jest odporny na sól i prawie nie potrzebuje wody. To, jak rosną kapary, nadawało im niemal magiczne właściwości. Mieszkańcy południowych Włoch z kolei nazywają krzew „orchideą eolów” ze względu na delikatne kwiaty kaparów.

jak rosną kapary
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak rosną kapary ?

Jak wyglądają kapary?

Jak rosną kapary i jak wyglądają? To pączki kwiatów krzewu kaparowego, który ma też inne zastosowania: do konsumpcji nadają się, poza pączkami, jabłka kaparowe. Pączki mają wydłużony kształt i około cala długości. Kapary czyści się natychmiast po zbiorach i marynuje w occie, soli, solance lub oleju. W takiej marynacie powinny tkwić przynajmniej rok.

Jak smakują kapary?

Gotowe kapary pachną ostro, z lekką nutą solanki. W przypadku większości potraw najlepsze jako dodatek są kapary marynowane w soli, ponieważ najmniej zmienia to ich smak. Smak ten najczęściej określa się jako cierpki i lekko pikantny. Od wielkości kaparów zależy ich cena, im mniejsze, tym ich smak jest łagodniejszy, zaś cena wyższa. Kaparów nie wolno długo gotować, dlatego dodaje się je pod koniec przygotowywania potraw. Stosuje się je chętnie w sosach (na przykład sosie tatarskim) i sałatkach. Doskonale pasują do dań z cielęciny. Na szybką przekąskę można posmarować nimi grzanki, pokropione oliwą z oliwek i podpieczone w piekarniku. 

kapary kwiat jak wygląda
Fot. Kapary – kwiat

Zdrowotne właściwości kaparów

Kapary składają się w 80% z wody, ale są bardzo zdrowe. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, przeciwdziałają stanom zapalnym i alergicznym, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwnowotworowo. Działanie przeciwreumatyczne wykazuje napar z kory krzewu kaparowego, którą można żuć też w przypadku bólu zęba. 

Dlatego w medycynie na pytanie: „Kapary co to jest?” można odpowiedzieć na wiele sposobów. Pączki maja wiele prozdrowotnych właściwości. Używano ich przede wszystkim jako środek wspomagający trawienie, ale także jako środek przeciw opryszczce, marskości i obrzękowi wątroby i śledziony oraz na wrzody. Kapary zawierają witaminy C i B. W pączkach znajdziemy także magnez i potas, a dodatkowo pierwiastki śladowe, jak żelazo, miedź i mangan. Najważniejsze składniki prozdrowotne kaparów to:

  • kwercetyna- naturalny barwnik z grupy fenoli, występujący także w cebuli, jagodach lub jabłkach. Jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu na układ sercowo- naczyniowy
  • rutyna- wykorzystywana przez rośliny do ochrony przed promieniowaniem UV. Chroni naczynia krwionośne. 
  • glikozydy- odpowiadają za gorzki smak warzyw. W ludzkim organizmie zapobiegają infekcjom dróg oddechowych i infekcji dróg moczowych.
co to są kapary i jak rosną
Fot. Kapary to zdrowy dodatek do makaronów i sałatek

Kapary jako afrodyzjak

Mieszkańcy Cypru zapytani „Kapary, co to takiego?” odpowiedzą pewnie, że afrodyzjak. Orientalna bogini kaparów, Astarte, została również boginią miłości, między innymi na Cyprze zwaną Afrodytą. To dlatego kapary uznano za afrodyzjak, który powinien nie tylko zwiększyć apetyt erotyczny, ale także pobudzić pożądanie. 


Zobacz również:

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grz…

Jak rośnie wanilia

Jak rośnie wanilia?

Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciem…

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapust…

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostat…

4.5/5 - (4 votes)


Komentarze

  • Polecam kapary marynowane jako dodatek do sałatki ziemniaczanej w proporcji 1 łyżka kaparów na ok 0,8 kg ziemniaków, szczypiorek i koperek oraz 1 duży słoik ogórków konserwowych, plus oczywiście majonez. Smacznego! 👌

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *